Skip to content

Inleiding

Het vastleggen van uw levenseinde­wensen geeft u de regie over uw medische zorg als u zelf niet meer kunt beslissen. Door helder op papier te zetten welke behandelingen u wel of juist niet wilt, voorkomt u onnodig lijden, verwarring bij familie en extra belastende beslissingen voor uw huisarts of spoedeisende hulp. Bovendien zijn schriftelijke wilsverklaringen wettelijk erkend en bieden ze uw naasten en zorgverleners houvast om te handelen in uw belang, ook als u niet meer in staat bent uw wensen te uiten.

Waarom uw wensen vastleggen?

  1. Duidelijkheid voor zorgverleners
    Schriftelijke formulieren helpen artsen snel inzicht te krijgen in uw voorkeuren, zodat zij uw medische behandeling kunnen afstemmen op wat ú belangrijk vindt.
  2. Rust voor uzelf en uw naasten
    Door uw keuzes vast te leggen, voorkomt u dat nabestaanden later voor ingrijpende dilemma’s komen te staan of onzeker zijn over wat ú gewild zou hebben.

  3. Wettelijke erkenning
    Een zorgvuldig ingevulde en ondertekende wilsverklaring geldt als een rechtsgeldig document en moet door artsen worden gerespecteerd als u niet meer kunt aangeven wat u wilt .

Praktische tips voor invullen

  • Volledigheid: controleer of alle persoonsgegevens (naam, geboortedatum/-plaats, BSN indien gevraagd) correct zijn ingevuld.
  • Datum & handtekening: zonder datum, plaats en handtekening is een formulier vaak niet rechtsgeldig.

  • Persoonlijke toelichting: ook al is deze niet verplicht, zij kan uw wensen verduidelijken en versterken.

  • Bewaar- en communicatieadvies: berg uw formulieren op een goed vindbare plaats (bijv. dossiermap), informeer uw familie, huisarts en volmachthouder waar ze liggen.

Door tijdig en zorgvuldig uw levenseinde­wensen vast te leggen, voorkomt u onnodige onzekerheid en kunt u met vertrouwen terugzien op de regie over uw eigen zorg. Heeft u vragen bij het invullen? Neem dan gerust contact op met onze praktijkassistente.

Overzicht van beschikbare formulieren

Behandelverbod

Met het behandelverbod verbiedt u alle medische behandelingen, behalve palliatieve zorg, zodra u in een toestand verkeert zonder uitzicht op herstel of waardig leven, bijvoorbeeld bij onomkeerbaar coma of ernstige dementie.

  • Invullen: vul naam, geboortedatum, -plaats en datum/plaats van ondertekening in.

  • Optioneel: voeg een persoonlijke toelichting toe om omstandigheden waarin het verbod geldt verder te verduidelijken.

  • Herroepbaar: u kunt dit verbod altijd intrekken door een nieuwe verklaring te ondertekenen .

Euthanasieverklaring

De euthanasieverklaring is een verzoek aan uw arts om u de middelen te verstrekken om uw leven te beëindigen wanneer aan de wettelijke zorgvuldigheidseisen is voldaan.

  • Invullen: vul uw naam, geboortedatum, -plaats, datum en plaats in.

  • Persoonlijke toelichting: beschrijf uw overwegingen; bij risico’s en voorwaarden kunt u ondertekenen dat u zich bewust bent van de wettelijke criteria.

  • Dementieclausule: als u specifiek voor situatie van ernstige dementie een euthanasieverzoek wilt vastleggen, gebruikt u de clausule dementie als bijlage bij uw verklaring.

Niet reanimeren verklaring & Penning

  • Verklaring tot niet-reanimeren: hiermee geeft u aan niet gereanimeerd te willen worden bij hartstilstand. Vul naam, geboortedatum, BSN, huisarts en datum/plaats in en onderteken. Hiermee wordt uw huisarts geïnformeerd en kan de huisartsenpost en spoedeisende hulp op de hoogte worden gebracht.

Volmacht inzake medische besluitvorming

Met een volmacht benoemt u één of meerdere vertrouwenspersonen die uw belangen behartigen als u dat zelf niet meer kunt.

  • Invullen: vul uw gegevens én die van uw gevolmachtigde(n) in (naam, adres, telefoon, geboortedatum/-plaats).

  • Taken: uw gevolmachtigde draagt zorg dat uw wilsverklaringen worden voorgelegd aan de behandelend arts en bewaakt naleving van behandelverbod, euthanasieverzoek of andere documenten.

  • Geheimhoudingsplicht: u geeft toestemming voor inzage in uw medische dossier door uw gevolmachtigde