Skip to content

Wilsverklaring

Als u ziek wordt, kan het nodig zijn dat u behandeld wordt. Zolang u helder van geest bent, kunt u de behandelvoorstellen van uw arts goed begrijpen. Elke behandeling heeft zowel voordelen als nadelen, en u heeft het recht om zelf te beslissen welke behandeling u ondergaat. Meestal verloopt dit proces soepel, maar sommige situaties, zoals de afweging voor chemotherapie die uw leven verlengt maar ernstige bijwerkingen heeft, zijn ingewikkelder. Wanneer u niet meer helder van geest bent of te ziek bent om goed uw wensen kenbaar te maken dan staat de arts voor een dilemma. De arts zal moeten beslissen wat zowel in uw gezondheidsbelang is maar ook wat u gewild zou hebben. Er zijn twee middelen waarmee vooral het laatste, uw wil, goed kenbaar kan worden gemaakt ook al bent u daar op dat moment niet meer toe in staat.

1. Zorgvertegenwoordiger

Als u niet meer in staat bent om kenbaar te maken welke medische behandelingen u nog wel of niet zou willen ondergaan, wie zou dit dan voor u kunnen doen? Het aanstellen van een zorgvertegenwoordiger is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat uw medische wensen worden gerespecteerd wanneer u zelf niet meer in staat bent om beslissingen te maken. Deze persoon, door u gekozen, vertegenwoordigt uw belangen en neemt beslissingen over uw zorg op basis van uw voorkeuren zoals vastgelegd in uw wilsverklaring of zoals met u besproken. Het is van cruciaal belang om iemand te kiezen die u vertrouwt en die begrijpt wat voor u belangrijk is.

2. Wilsverklaring

Een wilsverklaring is een document waarin u vastlegt wat uw wensen zijn voor het geval u ernstig ziek wordt en niet meer in staat bent om te communiceren. U kunt bijvoorbeeld aangeven of u wel of geen levensverlengende behandelingen wilt ondergaan, welke pijnbestrijding u wil. In dit document legt u ook vast wie uw zorgvertegenwoordiger is. Een wilsverklaring mag u geheel zelf opstellen in uw eigen taalgebruik, het gaat erom dat uw wil en wensen er duidelijk in staan. Het hoeft geen document te zijn dat door een notaris is opgesteld, sterker nog bij het opstellen van een wilsverklaring is tussenkomst van een notaris volledig overbodig.

 

Wilsverklaring generator

Hoewel u een wilsverklaring zelf kunt opstellen, kunnen we ons voorstellen dat u hierbij hulp kunt gebruiken. Daarom hebben we een wilsverklaring generator ontwikkeld. Dit is een tool die met behulp van vragen aan u, uw wilsverklaring gaat samenstellen. Na afloop kunt u uw eigen wilsverklaring downloaden. Het is belangrijk om uw wilsverklaring van handtekening te voorzien en aan uw huisarts te geven. We raden u ook aan een kopie zelf te bewaren en een kopie aan uw zorgvertegenwoordiger te overhandigen.