Goede bloeddrukmeting
U wilt weten of u een verhoogde bloeddruk heeft, of uw huisarts/praktijkondersteuner heeft u geadviseerd hier te kijken om op een goede manier uw bloeddruk te meten. Uit onderzoek blijkt dat een eenmalige bloeddruk meting bij de arts vaak leidt tot foute uitslagen (vaak te hoog gemeten). Hierdoor bestaat er een grote kans dat u onterecht als hoge bloeddruk patiënt wordt gezien en nodeloos medicijnen krijgt voorgeschreven. Vandaar dat wij u adviseren om op deze pagina te lezen hoe u zelf uw eigen bloeddruk op een correcte manier kunt meten.
Stap 1: de juiste bloeddrukmeter
Voor een correcte thuismeting heeft u een goede bloeddrukmeter nodig. De tijd dat dit veel geld moest kosten, is voorbij. Voor 30 euro heeft u tegenwoordig een kwalitatief goede bloeddrukmeter. Bol.com biedt een mooi overzicht van bloeddrukmeters die goedgekeurd zijn door de Nederlandse Hartstichting en dus voldoen aan alle kwaliteitseisen.
Stap 2: de juiste meting
Voor een goede thuismeting van uw bloeddruk is het nodig dat u een aantal zaken in acht neemt. Hieronder volgt een overzicht over hoe u op een correcte manier uw bloeddruk meet:
- Meet de bloeddruk op 7 achtereenvolgende dagen in de ochtend en avond
- Meet de bloeddruk op vaste tijden, bij voorkeur voor het ontbijt en minimaal 1 uur na de
avondmaaltijd - Zorg ervoor dat u minimaal 30 minuten voorafgaand aan de meting niet heeft gesport, gerookt of koffie gedronken
- Zorg ervoor dat u minimaal 5 minuten tot rust bent gekomen
- Ga op een stoel zitten met de rug tegen de leuning en beide voeten op de grond
- Meet de bloeddruk aan de rechter arm
- Bevestig het manchet op een volledig blote bovenarm
- Laat de arm op de tafel of armleuning rusten met ontspannen open hand
- Meet de bloeddruk
- Noteer de waarden die op het display staan
Stap 3: de gegevens verzamelen
U kunt op 2 manieren uw gegevens doorgeven aan uw huisarts/praktijkondersteuner:
Op papier
U kunt uw gegevens verzamelen door ze op papier in te vullen en af te geven bij de balie. Deze gegevens worden ingescand in uw medisch dossier en beoordeeld door uw huisarts/praktijkondersteuner.
Klik hier om de papieren versie van het bloeddruk registratieformulier te downloaden
Elektronisch
U kunt uw gegevens verzamelen en deze elektronisch aan ons doorgeven. De gegevens worden verwerkt in uw medisch dossier en beoordeeld door uw huisarts/praktijkondersteuner.
Klik hier om naar de elektronische versie van het bloeddruk registratieformulier te gaan.