Skip to content

Ik heb COVID19 doorgemaakt, heeft vaccineren dan nog zin?

Regelmatig wordt de vraag gesteld: “Ik heb COVID19 doorgemaakt, heeft vaccineren dan nog zin?”. Een terechte vraag, immers leren we op school al dat we immuun worden voor virussen en bacteriën door er mee in contact te komen óf er tegen gevaccineerd te worden. Toch is de realiteit een stuk weerbarstiger dan de theorie. Maar een groot Deens onderzoek van goede kwaliteit heeft recent een duidelijk antwoord gegeven op de vraag. Ik zal vast verklappen dat het antwoord ja is. Maar dat vergt een uitleg natuurlijk.

In algemene zin is 80% van de patiënten na een eerste COVID19 infectie immuun. Kortom van de 10 patienten die COVID19 hebben doorgemaakt hoef je er eigenlijk nog maar 2 te vaccineren. Het probleem is echter, welke twee dan? In het onderzoek blijkt ook dat hoe ouder de leeftijd van de patient hoe minder kans er is dat deze immuun wordt voor COVID19 na een eerste infectie. Vanaf 65 jaar blijkt minder dan de helft (47,1%) immuniteit te hebben gekregen doordat ze met COVID19 zijn besmet geweest. Kortom bij 65+ers zit je er voor 50% naast als je zegt dat iemand na een eerste COVID19 infectie niet meer gevaccineerd hoeft te worden.

Reden dat het dus niet zo werkt zoals we dit bij biologie leerden is dat het immuunsysteem net als hersenen werken. Ze zijn in staat een virus of bacterie te herkennen en heel lang te blijven herinneren hoe dit eruit ziet. Zodra je er weer mee in contact komt dan zijn er geheugen immuuncellen die de ziekteverwekker herkennen en weten wat ze moeten doen zodat je niet ziek wordt. En wat blijkt, naarmate we ouder worden, wordt ook dit geheugen minder.

Kortom we moeten iedereen vaccineren ongeacht of we COVID19 hebben doorgemaakt, bij sommige patiënten was het wellicht niet nodig maar anderen hebben er veel baat bij. Wat we nog niet weten is of ons immuunsysteem na meerdere COVID19 infecties (het onderzoek ging uit van 1 infectie) wellicht toch beter kan onthouden en een vaccinatie niet meer nodig is. De toekomst zal moeten uitwijzen of ook de immuunsystemen met geheugenproblemen toch leren door vaak met het virus in contact te komen.

 

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00575-4/fulltext

Deel dit artikel:

WhatsApp
Twitter
Facebook
Email

Bekijk ook..

Gezonder leven

“Ik wil gezonder eten maar wat is nou gezonde voeding?” “Hoe kan ik bewegen zonder naar zo’n sportschool te gaan?” “Ik heb een dierbare verloren

Medische apps

Er zijn talloze medische apps verkrijgbaar variërend van uiterst handig tot complete non-sense. De GGD Nederland heeft een mooi overzicht gemaakt van allerlei handzame medische