Skip to content

Saxenda/Liraglutide

Per 1 april 2022 wordt het middel liraglutide, merknaam Saxenda, vergoed vanuit de basisverzekering voor een specifieke groep patiënten met obesitas. Het middel kan bij ernstig overgewicht meehelpen bij afvallen. Er is een hoop media aandacht geweest voor het middel vandaar dat wij veel vragen hierover krijgen. We hebben besloten een FAQ op te stellen over liraglutide. Mocht u vragen hebben over behandeling met dit middel, dan willen we u vragen onderstaande eerst aandachtig door te nemen:

 1. Wat is liraglutide? Liraglutide is een medicijn dat het hongergevoel kan doen stillen. Het zorgt er niet direct voor dat je afvalt maar doordat je minder trek hebt en daardoor minder eet, kun je afvallen.
 2. Werkt liraglutide? Ja het medicijn is werkzaam gebleken bij patiënten met ernstig overgewicht BMI>35. Het lukt deze patiënten om in combinatie met een programma voor leefstijlverandering, zo’n 10% af te vallen. Doordat patienten hun leefstijl met behulp van liraglutide hebben kunnen aanpassen, is het mogelijk om na stoppen met liraglutide ook op een gezond gewicht te blijven. Gebruik van liraglutide zonder leefstijl verandering, leidt bij stoppen weer tot gewichtstoename. Kortom liraglutide is een goed hulpmiddel om een streefgewicht te bereiken als je je leefstijl hebt veranderd zodat je op dit gewicht kunt blijven.
 3. Hoe gebruik je liraglutide? Liraglutide zit in een spuitje dat elke dag onder de huid geïnjecteerd moet worden. Hierbij lijkt het iets op gebruik van insuline, de patiënt moet dit zelf aanleren.
 4. Wat kost liraglutide? Liraglutide kost per jaar ongeveer 2600 euro.
 5. Word liraglutide vergoed? Ja maar onder strenge voorwaarden:
  1. Er is sprake van een BMI > 40 of een BMI > 35 in combinatie met een hart en vaatziekte, slaapapnoe syndroom of artrose
  2. De patiënt heeft minimaal 1 jaar (aangepast per 1 juli 2022) een door het RIVM goedgekeurd leefstijl interventie programma gevolgd
  3. De patiënt weet aantoonbaar af te vallen in de eerste 3 maanden van gebruik
 6. Wie kan mij liraglutide voorschrijven? In principe kan iedere arts het middel voorschrijven mits aan de 3 bovenstaande voorwaarden wordt voldaan.
 7. Schrijven huisartsen uit Brandevoort liraglutide voor? Ja, mits voldaan wordt aan de 3 vergoedingseisen van de zorgverzekeraar.
 8. Ik voldoe niet aan de voorwaarden maar ben bereid om voor liraglutide zelf te betalen, schrijven de huisartsen uit Brandevoort dit dan voor? Nee, wij schrijven het middel niet voor wanneer niet aan de voorwaarden voldaan wordt. Er is namelijk geen of nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat dit middel voor u geschikt is. Op dit moment is het middel weliswaar goedgekeurd voor de Nederlandse markt maar is het niet opgenomen in de behandelrichtlijnen voor huisartsen. Het voorschrijven van liraglutide is geen standaard huisartsgeneeskunde. We hebben besloten om het middel wel alvast voor te schrijven maar hierbij de nu geldende wetenschappelijke inzichten te gebruiken. Mogelijk dat in de toekomst een bredere groep patiënten in aanmerking zal komen voor liraglutide.
 9. Ik voldoe niet aan de voorwaarden, ben bereid voor liraglutide te betalen en wil het toch ergens kunnen bemachtigen? De verwachting is dat voor deze groep patiënten er op korte termijn mogelijk commerciële behandelklinieken zullen ontstaan. Wij sluiten als huisartsen niet uit dat binnen afzienbare tijd er voor een grotere groep patiënten een mogelijkheid wordt geboden. Het Nederlands Huisartsengenootschap heeft toegezegd prioriteit te maken van wetenschappelijk onderzoek naar liraglutide en het opnemen van dit middel in de huidige richtlijnen.

 

Deel dit artikel:

WhatsApp
Twitter
Facebook
Email

Bekijk ook..

Onstoken oogleden

Een veel voorkomende klacht is ontstoken oogleden (blepharitis). Je kunt last hebben van rode geïrriteerde ooglidranden, als het wat langer duurt kunnen er pijnlijke bultjes

Medical items

Vacature doktersassistente

Gezocht: doktersassistente voor 4 of 5 dagen per week Huisartsenpraktijk Brandevoort is een huisartsen groepspraktijk in de nieuwbouwwijk Brandevoort te Helmond. De praktijk bestaat uit