Skip to content

Thuis bloeddrukmeting

“Dokter kunt u mijn bloeddruk eens meten?”, is een vaak gehoorde vraag op het spreekuur. Vandaag de dag bepalen we dan de bloeddruk met een elektronische bloeddrukmeter. De tijd dat we met de hand en stethoscoop de bloeddruk maten, is voorbij. Het is inmiddels goed aangetoond dat de elektronische apparaten het minimaal even goed doen. Tevens is aangetoond dat de bloeddruk in de spreekkamer minimaal een paar millimeter kwikdruk hoger is dan thuis. Vaker is het verschil een stuk groter. Het geeft een onbetrouwbare uitslag; heeft de patiënt nou daadwerkelijk hoge bloeddruk of is er sprake van wat gezonde “wedstrijdspanning” in de spreekkamer? Om te voorkomen dat we iedereen bestempelen als hoge bloeddruk patiënt, of erger, direct bloeddrukverlagers voorschrijven, heeft er onderzoek plaatsgevonden naar wat de beste manier van bloeddruk meten is. Het zal u niet verbazen, een goede bloeddrukmeting doe je bij de patiënt thuis, in alle rust.

Vroeger zou dat een uitdaging zijn geweest om iedere vermeende hoge bloeddruk patiënt, thuis te gaan bezoeken voor een bloeddrukmeting. Maar met de komst van de elektronische bloeddrukmeter, is dit verleden tijd. U blijkt zelf heel goed in staat uw eigen bloeddruk correct te meten. Dit doet u door met een elektronische bloeddrukmeter uw bloeddruk te meten zowel ’s ochtends als ’s avonds en dat zeven dagen lang. De gemiddelde bloeddruk die hier uitkomt, is uw bloeddruk.

Omdat we vinden dat dit de enige correcte vorm is van bloeddrukmeting, zullen we op de vraag “Dokter kunt u mijn bloeddruk eens meten?”, voortaan antwoorden dat u dit het beste zelf kan doen. Hopelijk begrijpt u nu, dat dit niet voortkomt uit luiheid.

Om ervoor te zorgen dat u op de juiste manier meet en met de juiste meter (een goede elektronische bloeddrukmeter is er tegenwoordig voor minder dan 30 euro!), hebben we het voor u gemakkelijk gemaakt. Op onze website vindt u onder het kopje “zorg” in het hoofdmenu, het item “thuis bloeddrukmeting”. U kunt ook hier klikken. U kunt op deze manier ook elektronisch uw bloeddrukwaarden aan ons doorgeven zodat we dit direct kunnen verwerken in uw medisch dossier. Uiteraard mag u de bloeddrukwaarden ook op papier aan ons doorgeven.

Deel dit artikel:

WhatsApp
Twitter
Facebook
Email

Bekijk ook..

Young cheerful doctor in whitecoat holding clipboard with document

Student Geneeskunde gezocht

Wij zoeken een enthousiaste student geneeskunde die op zoek is naar een plek om werkervaring op te doen in de (huisarts)geneeskunde. Je werkzaamheden bestaan uit

Vacature doktersassistente

Vanwege de groei van de praktijk zijn wij op zoek naar een nieuwe doktersassistente voor 25 tot 29 uur per week. Wij zoeken een enthousiaste