Soms heb je een verklaring van een arts nodig over je gezondheid. Dit noemen we een medische verklaring (ook wel doktersverklaring). Maar hoe kom je hieraan?
Wat is een medische verklaring?
Een medische verklaring is een officieel document waarin een arts beoordeelt of je lichamelijk en/of psychisch geschikt of ongeschikt bent voor bepaalde activiteiten. Deze verklaring mag alleen door een onafhankelijke arts worden opgesteld. Je eigen huisarts of behandelend specialist in het ziekenhuis mag dit niet doen.
Wanneer heb je een medische verklaring nodig?
Er zijn verschillende situaties waarin een medische verklaring vereist kan zijn, zoals:
- Aanvragen van urgentie voor een woning
- Deelname aan een sportevenement in het buitenland (bijv. een marathon)
- Gezondheidsverklaring in verband met COVID-19
- Fit-to-fly verklaring
- Verklaring voor onderwijs of leerlingenvervoer
- Aanvragen van hulpmiddelen of woningaanpassingen
- Indienen van een schadeclaim na een ongeluk
- Verklaring voor rijgeschiktheid bij een medische aandoening of medicatiegebruik
Hoe vraag ik een medische verklaring aan?
De instantie die om een medische verklaring vraagt, geeft meestal aan welke informatie nodig is. Er zijn verschillende manieren om aan deze verklaring te komen:
- Navraag doen bij de vragende instantie – Soms kun je zelf een gezondheidsverklaring invullen, bijvoorbeeld via een vragenlijst.
- Je medisch dossier gebruiken – Je kunt delen van je medisch dossier delen met de instantie, maar alleen de relevante informatie.
- Een onafhankelijke arts raadplegen – Je moet contact opnemen met een (keurings)arts bij wie je niet onder behandeling bent. Deze arts kan jouw situatie beoordelen en, indien nodig, informatie opvragen bij je huisarts of specialist. Hiervoor moet je schriftelijke toestemming geven.
- De instantie vragen een onafhankelijke arts te regelen – In sommige gevallen kan de instantie zelf een arts inschakelen om de verklaring op te stellen.
Veelgestelde vragen
Waarom kan mijn huisarts geen medische verklaring geven?
Je huisarts moet zich kunnen richten op jouw behandeling en het vertrouwenscontact met jou bewaken. Als je huisarts een oordeel over je gezondheid zou moeten geven dat mogelijk ongunstig voor je is, kan dit tot conflicten leiden. Daarom hebben artsen, via de KNMG (beroepsorganisatie voor artsen), afgesproken dat zij geen verklaringen afgeven voor hun eigen patiënten.
Daarnaast is een huisarts niet altijd gespecialiseerd in de criteria die nodig zijn voor een specifieke medische verklaring. Het is daarom beter dat een onafhankelijke arts dit beoordeelt.
Wel kan je huisarts je een afschrift van je medisch dossier geven, zodat je zelf kunt beslissen welke informatie je deelt met de instantie die de verklaring vraagt.
Kan mijn huisarts medische informatie delen?
Nee, een huisarts heeft beroepsgeheim en mag je medische gegevens alleen delen als jij hier schriftelijk toestemming voor geeft. Dit geldt ook als een onafhankelijke arts informatie nodig heeft om een medische verklaring op te stellen. Alles gebeurt schriftelijk, zodat je altijd inzicht hebt in welke informatie gedeeld wordt.
Meer informatie over medische verklaringen vind je op knmg.nl.